L'histoire de Paris 2016

Jeudi, le 12 mai 2016

Donderdag ging de wekker al om half 5 ... Tassen en zakken in de auto en op weg naar Stella. Half slapend stapten we in de bus. Geen idee hoe lang het zou duren eer we in Parijs zouden aankomen.

Eens we de rand van de stad passeerden, schrok ik eigenlijk. Op de straat zaten mensen. Sommige met enkel een deken, of zelfs dat niet. Hier en daar zagen we kleding, schoenen, maar ook afval. Mijn eerste (eerlijke) gedachte van deze "prachtige lichtstad" was niet zo zeer positief. Toen we meer naar het centrum toe reden, veranderde dit beeld. Veel mensen, winkels ... en veel verkeer. "Als chauffeur moet je sterk in je schoenen staan", zei één van de leerkrachten. 

montmartre.jpgToen we de bus uit moesten, begon ons Parijs avontuur. Vooraf kregen we te horen dat we onze tassen goed moesten bijhouden, oppassen voor zakkenrollers, niet zomaar iets aanpakken ... Maar eigenlijk verliep alles goed. Eerste stop: Sacre Coeur. Echt de moeite om te zien. Ook binnenin het gebouw keek ik mijn ogen uit. Daarna wandelden we naar Montmartre. Een plaats waar mensen  hun creativiteit kwijt kunnen. En dit meestal in de vorm van schilderen en tekenen. Hier had ik gerust wat langer willen blijven.

small_eifeltoren.jpgBij le Moulin Rouge hebben we ook even stilgestaan. Persoonlijk vond ik dit niet zo heel speciaal of bijzonder. Hierna namen we voor het eerst de Franse metro. Ik had hier vooraf niet zo een goed gevoel bij. Ik dacht namelijk terug aan de aanslagen. Achteraf gezien was dit allemaal voor niks nodig: alles was goed beveiligd en in orde. Zo’n metro gaat enorm snel, dus de plaats van bestemming was altijd snel bereikt. Champs – Elysées was de volgende bezienswaardigheid. Mijn eerste indruk: “Wow, dit is groter dan ik had gedacht.” Het was geweldig om dit eens van dichtbij te kunnen zien. We wandelden verder naar hét monument van Parijs, de Eiffeltoren. Maar toen begon het plotseling te regenen … De lucht werd steeds grijzer. De Eiffeltoren heb ik dus enkel op de foto met donkere lucht en regen. Maar: ook dit hebben we mogen zien! Eigenlijk maakte die regen niks uit. Ik was blij genoeg toen ik de Eiffeltoren eindelijk zag.    

Bij het Louvre zagen we le Petit Arc de Triomphe. Deze was minder bijzonder dan l’Arc de Triomphe, maar ook mooi om eens te bekijken. Het meest indrukwekkende gebouw, vond ik de Notre Dame. Vooral de binnenkant. Kleurrijke ramen, mooi versierd plafond … Van al dat wandelen krijgt een mens toch wel honger. We werden ‘losgelaten’ en mochten kiezen waar we aten.

’s Avonds genoten we van een bijzonder mooi uitzicht. We bezochten namelijk la Tour Montparnasse. Een zeer hoog gebouw met uitzicht over de lichtstad. Te voet wandelden we naar het hotel. Na een hele dag wandelen, was ik heel blij toen ik in de hotelkamer was. Bonne nuit! 

Vendredi, le 13 mai 2016

grande%20arche.jpgOm kwart na acht werden we verwacht aan het ontbijt. Daarna waren we weer helemaal klaar voor een nieuwe dag vol wandelingen. Onze eerste stop van de dag was la Grande Arche de la Défense. Een enorm gebouw waarin zowel Franse als internationale bedrijven gevestigd zijn. Jammer van de aanwezige mist. Anders hadden we ook de Arc de Triomphe en Petit Arc de Triomphe kunnen zien. Deze liggen namelijk allemaal op dezelfde lijn.

Ook bezochten we Dôme des invalides en le musée de l’Armée. Hier vonden we een soort urne (maar dan tien keer groter) terug. In deze ‘urne’ zaten nog vijf andere kisten. Hierin zitten de stoffelijke overschotten van Napoléon. Dit trok dus wel de aandacht.  Eenmaal buiten wandelden we verder. Bij Centre Pompidou aten we. Ook kregen we vrije tijd om rond te kijken. 

We sloten af met onze gekozen wandeling. Ik had voor de historische wandeling gekozen. Eigenlijk was deze laatste activiteit wat te veel. Iedereen was moe van deze twee drukke dagen. We waren dan ook blij toen we onze bus terug zagen en eindelijk even voor een langere tijd konden zitten. Wat niet wil zeggen dat de wandeling niet interessant was.  

Ik kan terugkijken op twee hele leuke dagen Parijs. Veel heb ik niet gekocht in Parijs, maar ik kwam wel thuis met veel mooie herinneringen ! 

Au revoir Paris !

Salutations, 

Elyne (5stw a)

Blog categorieën